De beste online zoekmachine

beste zoekmachine

De beste online zoekmachine

Een van de nieuwe aanwinsten van de Nederlandse taal is het spreekwoord ‘googelen’. Moet je iets opzoeken op internet? Dan moet je het even googelen. Zo luidt het adagium. De monopolie die zoekmachine Google heeft opgebouwd in de wereld van internet is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Waren er enkele jaren geleden nog legio andere zoekmachines die men door elkaar heen gebruikte. Negen van de tien surfers gaan –onbewust- prat op Google. Is dit echter wel de beste zoekmachine?

Betrouwbaarheid

Iets opzoeken op internet is een zo vanzelfsprekende bezigheid dat je als gebruiker haast niet stilstaat bij wat eigenlijk belangrijk is. Laat staan dat mensen op de hoogte zijn van de manier waarop bepaalde zoeksites data verzamelen, en vooral, presenteren. Inmiddels bekend zijn de speciale technieken om websites in een van de eerste pagina’s van de zoekopdracht te laten komen. Je kunt je afvragen of de betrouwbaarheid van deze zoekmachine daar niet onder lijdt. Het is belangrijk om te kijken naar de criteria die er voor zoekmachines zijn.

Criteria

De voornaamste criteria die kenners aan een zoekmachine stellen zijn uiteraard de hoeveelheid data waar het medium toegang toe heeft. Daarnaast wordt van belang geacht hoe de eenmaal gevonden data wordt geselecteerd en aangeboden. Tenslotte wijzen zij op het belang van de presentatie van de informatie. Een criterium dat natuurlijk samenhangt met het tweede. Het verdedigen van het eerste criterium is haast overbodig. Wanneer u op zoek bent naar specifieke informatie, moet u een zoeksite raadplegen die een grote database heeft.

Hoe wordt informatie geordend?

Wellicht het meest belangrijke is hoe de informatie die gevonden is door het programma wordt gerangschikt. De eerste pagina’s die worden aangeboden met links naar de door de zoekmachine relevant geachte websites scoort zonder twijfel het hoogste als het op bezoeken aan komt. Yahoo en Google werken met links tussen sites. Wanneer een site veel links met andere sites heeft en daardoor veel bezocht wordt krijgt deze site automatisch een hogere plaats in de ranglijst. Bij andere zoekmachines werkt dit soms anders.