De iPhone 5: de toestellen zijn niet aan te slepen in Nederland

De iPhone 5: de toestellen zijn niet aan te slepen in Nederland

De iPhone 5: de toestellen zijn niet aan te slepen in Nederland

Toen de iPhone 5 op de markt kwam liep het storm. Zoals wel vaker bij het uitkomen van een nieuw technisch apparaat stonden er ellenlange rijen met fans om ook een van de eerste lading smartphones mee naar huis te kunnen nemen. Het is een fenomeen dat erg gangbaar is in de digitale wereld. Ook voor de nieuwste computergames of spelcomputers gaan consumenten vaak ’s nachts al de straat op. Bij de verkoop van de laatste uitvoering van de iPhone ging het er echter nog wat extremer aan toe.

Grote run

De iPhone 5 was naast in de Verenigde Staten ook in andere Europese landen als Duitsland en Engeland al een week eerder op de markt gebracht. Om deze reden is al eerder een delegatie Nederlandse Apple fans naar het buurland afgereisd. Ondanks dat een behoorlijk aantal mensen elders deze nieuwe smartphone hebben gekocht was de aanloop gigantisch. Er was een dermate grote run op de apparaten dat in veel gevallen verschillende mensen teleurgesteld naar huis moesten gaan.

Nieuwe levering?

Op 9 oktober 2012 maakten de Vodafone winkels in den landen bekend tijdelijk geen iPhone 5 meer te verkopen. Dit omdat zij al dusdanig veel reserveringen hadden ontvangen, van onder meer mensen die bij de initiële verkoopdatum naast het net hadden gevist, dat ze niet meer aan de vraag konden voldoen. De wachttijd is ook bij andere telefoonwinkels opgelopen overigens. Ook bij de winkels van Telfort, KPN en andere zaken kan de wachttijd tot enkele weken oplopen.

Beeldschermen

De oorzaak van al deze ellende blijkt niet alleen te liggen aan een boven verwachting uitkomende vraag vanuit de consument. Er zijn ook kinken in de kabel opgetreden bij het productieproces waardoor de voorraad onvoldoende aangevuld kon worden. Het bedrijf Sharp dat de nieuwste creatie van Apple zou fabriceren heeft een tijd lang met te weinig beeldschermen voor de apparaten gezeten. Hoewel dit probleem vrij snel opgelost was, waren de consequenties voor de potentiële iPhone 5 bezitters niet tijdig terug te draaien.