Handige programma’s om een veilige back-up mee te maken

backups maken

Het maken van back-ups van een harde schijf is voor veel mensen een klusje dat ze liever voor zich uit schuiven. Voor veel mensen is het onduidelijk hoe het moet. Ook bagatelliseren veel computergebruikers de slijtage van de harde schijf. Zij denken dat het wel los zal lopen omdat dit bestandsdeel solide is. Deze gedachte is niet onjuist, harde schijven zijn relatief stevige onderdelen. Zij draaien echter op hoge toeren waardoor het vaak voorkomt dat een harde schijf gaat slijten. Het is om deze reden dat het maken van back-ups geen overbodige luxe is.

Besturingsprogramma

Welke software u het beste kan gebruiken voor het maken van deze back-ups is afhankelijk van het besturingsprogramma dat u gebruikt. Allereerst zal in dit schrijven stilgestaan worden bij de nieuwste versies van Windows. Tenslotte staan wij stil bij handige software voor uw Apple computer. Bij Windows 7 wordt een standaard back-uppakket geleverd. U kunt via uw configuratiescherm en het menu ‘systeem en beveiliging’ een automatische back-up van uw harde schijf instellen.

Windows XP

In tegenstelling tot Windows 7 heeft XP geen standaard back-upfunctie. Door experts wordt het gratis te downloaden softwareprogramma FBackup aanbevolen. Als u dit programma via internet gevonden heeft kunt u het net als andere programma’s eenvoudig opslaan. Als u dan een back-up wilt maken kunt u het programma via een snelkoppeling op uw bureaublad openen en selecteren welke mappen en bestanden u extra wilt opslaan. Een dodelijk eenvoudige manier om iets belangrijks als back-ups maken uit te voeren!

Macbook

Ondanks dat de officiële sites van Apple u vooral willen aansporen de externe harde schijf ‘Time Machine’ aan te schaffen is er op het net een hele batterij aan software te vinden. Een bekende is het programma CopyCat X 4.2. Een zeer krachtig programma dat bestanden kan back-uppen. Ook bestaat de applicatie iCloud of waarmee bestanden online gesynchroniseerd kunnen worden. Handig aan een programma als iCloud is dat het niet alleen back-ups van uw computerbestanden maakt maar deze ook toegankelijk maakt voor andere Apple apparaten.