Online shoppen: waar moet u op letten?

online shoppen

Online shoppen: waar moet u op letten?

Online shopping is hot. Of het nu gaat om een partij kleding die men bij de Wehkamp of Zalando bestelt of om elektronica, muziek of auto-onderdelen: steeds meer mensen kopen het online. Zoals wel vaker in een markteconomie springen talloze bedrijven in op deze trend. Sommige winkels verkopen hun waar haast online nog maar via de digitale weg. Naast de vele voordelen van online shoppen zijn er ook enkele serieuze nadelen. Een daarvan is de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de webshops. Waar moet u op letten?

Betrouwbaarheid

Inmiddels zijn er al vele keurmerken voor de betrouwbaarheid van online bedrijven en webshops in het leven geroepen. Deze zijn er natuurlijk niet voor niks, er zijn ook al veel mensen die gedupeerd zijn door louche online ondernemers. Enkele belangrijke punten om op te letten bij een online aankoop. Ten eerste: zijn de gegevens van het bedrijf wel juist? Dit kun u bijvoorbeeld bij de KvK checken. Ook aan de hand van beoordelingen of keurmerken op andere sites of blogs valt veel af te lezen.

Informatie

De aanbieder is verplicht om heldere en eenduidige informatie over het product, de betalingswijze et cetera aan u te verstrekken. Dit is bij wet vastgesteld. Allereerst moet u op de hoogte zijn van alle specificaties omtrent betalingen en (totale) kosten. Maar ook na de aanschaf is het bedrijf verplicht om helderheid te verschaffen over waar u naartoe kunt met vragen of klachten. En wie er specifiek aansprakelijk is mocht er iets echt niet in orde zijn met het product.

Recht op bedenken

Wettelijk gezien heeft u het recht om bedenktijd te vragen betreffende uw aankoop. Het kan dan gaan om producten die speciaal voor u gemaakt worden, tijdgeboden artikelen dan wel om vakanties die u geboekt heeft of producten met een houdbaarheidsdatum. Officieel bedraagt de bedenktijd een volle week vanaf de aanschaf. Let er op in hoeverre de aanbieder van de producten zich aan de gestelde regels houdt. Vergeet niet dat u volledig in uw recht staat, geneer u dus niet!